JA slide show

Tanfolyamaink időpontjai

Az olajfestés alapjai
2017. december 2-3. (Szo-V), 9-16h


Festő estek
2017. november 30 (csütörtök), 18-21h
2017. december 14 (csütörtök), 18-21h

     


Rajzoljunk fát! PDF Nyomtatás E-mail

fa rajzolásFa rajzolása sokak vágya, de nem könnyű feladat. Témaként lépten-nyomon találkozunk velük, sok kiránduláson látunk gyönyörű fákat.
 A tanfolyamon hallottam néhányszor, hogy valaki azt mondta, „Ó én még egy fát sem tudok lerajzolni”. Hát persze. Fát rajzolni egyáltalán nem könnyű feladat. Számos komoly problémával kell megküzdenünk ahhoz, hogy sikerüljön. Nézzük sorra ezeket a problémákat.

  • A fa egy olyan élő tárgy, amely aránylag nagy méretű, törzsből, ágakból és levelekből áll.
  • A fa lombjának külső körvonala legtöbbször nem határozható meg egy egyszerű kontúrvonallal. Vagy azért nem, mert a lomb elvékonyodik és nagyon részletes görbével lehetne körülrajzolni, vagy mert a mögötte lévő fáktól nem látszik pontosan.
  • A fa félig átlátszó, és valamennyire mindig látszik a mögötte található táj. Néha jobban járunk, ha egy másik fa van mögötte, mert akkor összeolvad, és egy tömbnek látszik.
  • A fa levelei megszámlálhatatlanok, olyan sok van rajta, és már az elején látszik, hogy az összeset nem fogjuk tudni rárajzolni.
  • Amikor az egész fa áll előttünk, a sztereotipikus gondolkodásunk azt mondja nekünk, hogy az egész fát akarjuk lerajzolni. A tökéletesség vágyunk pedig azt, hogy minden részlet legyen rajta. Ettől lehetetlen lesz lerajzolni.
  • Nem minden fa alkalmas arra, hogy lerajzoljuk. Legalábbis amíg kezdők vagyunk, addig nem minden fát kell lerajzolni.

A megoldás


Fel kell adni a tökéletességvágyunkat, hogy mindent lerajzoljunk. Meg kell barátkoznunk azzal a gondolattal, hogy a rajz nem lesz pont olyan, mint az eredeti fa (aki erre törekszik, ajánlom neki a fotózást). Valami mást kell rajzolni, mint ami a természetben előttünk áll. Ezt a folyamatot elvonatkoztatásnak, vagy absztrakciónak hívják. Ez a fa rajzolás nehézsége. Ne becsüljük le a feladatot, kezdjük egy egyszerűvel.

Első lépés : Eldöntjük, hogy mit is akarunk pontosan lerajzolni, az egész fát, vagy egy részletét. Ezt még a rajzolás előtt el kell dönteni.
Egyszerűsítés. Olyan fát kell választani, ami tömbös és jól kivehető a lombkoronája. Olyan képeket válasszunk, melyeken a fáknak csak a körvonala látszik, a levele nem.

Feladat: rajzoljuk le az alábbi fákat. 

fa rajz

Csak akkor lépjünk tovább, ha ez jól megy.

fa rajz

 
Második lépés:
 
Készítsünk vázlatokat. Lényeg, hogy gyorsan dolgozzunk. Nem kell minden részlet. Próbáljuk meg megfigyelni, hol átlátszó, és hol nem.
 
Harmadik lépés:
 
Figyeljük meg, hogy a fa egyik oldala sötétebb mint a másik.

 
 
 
Negyedik lépés
Keressünk olyan fákat, melyek valamilyen szempontból érdekesek. Inkább a magányosan álló fákat válasszunk, hogy a háttér ne zavarjon.
 
 
 
de persze később lehet facsoportokat is
 
 
A fenti képek mindegyikét másolja le. 
 
A fenti képek alapján a Jobb agyféltekés rajztanfolyamot végzők a rajzklubban az alábbi rajzokat készítették:
 
 
 

 

 

 

 

Hogyan rajzoljunk fát?

Sokan szeretnének fákat rajzolni, de nem tudják, hol kezdjék. A problémát járjuk körbe,az egyszerű gyakorlatokat, bárki kipróbálhatja.

Kattintson ide....

Otthoni gyakorlásra

Ha van kedve, próbálja ki a spirituális vonalvezetést. Ingyenes gyakorlat.

 

 

Kattintson ide...